Hvordan vindbelastningsberegninger og langvarige holdbarhetstester bidrar til en sikker port

Hos Heras legger vi stort fokus på at våre porter skal være sikre. Vi gjør mer enn det man kanskje forventer seg. Vil du vite mer om dette? I denne bloggen tar vi en titt bak kulissene. Vi beskriver hva vi gjør for å kunne levere en sikker port og hvorfor vi for eksempel utfører holdbarhetstester og kraftmålinger.

Visste du at vi tar med vindbelastningen i beregningen når vi produserer portene våre? Vinden har stor innvirkning på porter som for eksempel står langs vestkysten av Sverige eller på den skånske sletten. Hvorfor? En port må alltid kunne tåle ulike forhold. Vindbelastning er ikke det eneste som vi må ta hensyn til. En port står utendørs i mange år og blir hele tiden utsatt for forskjellige værtyper. Derfor tar vi også hensyn til temperatur, syre, nedbør og andre miljøfaktorer.

Hvorfor gjør vi det?
Værpåvirkning er bare en del av arbeidet vårt med å produsere sikre porter. Vi utfører også andre typer analyser, tester og målinger. Hvorfor? På den ene siden må en port oppfylle kravene til den såkalte CE-merkingen som gjelder for produkter innenfor EU. På den andre siden – og enda viktigere – vil vi forhindre at personer eller materialer skades. Som produsent gjør vi alt for å levere en sikker port.

Hvordan lykkes vi med dette? For eksempel ved å montere sensorer som får porten til å stoppe når den registrerer mennesker eller kjøretøy. I et tidligere blogginnlegg beskrev vi hvilke tiltak vi må ta i henhold til CE-reglene før portene våre kan leveres. Fra eliminering av risiko til beskyttelse av funksjonelle deler og beskrivelse av gjenværende risiko. Vi beskrev også at et godkjent inspeksjonsorgan vurderer om en ny type port oppfyller alle minimumskrav i henhold til den europeiske harmoniserte standarden. Ytterligere regler kan gjelde avhengig av landet porten skal monteres i. I Frankrike må for eksempel alle automatiske porter være utstyrt med varsellampe og fotgjengerbelysning.

Tenke et skritt lenger
Vi må altså følge strenge regler. Og da har vi bare snakket om lovbestemmelsene. Vi som produsent legger til flere komponenter for å gjøre porten enda tryggere. Ta for eksempel en port som styres manuelt. Selv om de fleste lukker den forsiktig, tester vi allikevel porten i tilfelle noen skulle lukke den for hardt. Vi ser blant annet på om deformering oppstår ved visse hastigheter. Heldigvis slipper vi å smelle porten igjen hundrevis av ganger selv. Det gjør en maskin. Basert på resultatene fra testene har vi blant annet utviklet spesielle stoppeanordninger som fanger opp smell i høye hastigheter.

Hvor langt går vi?
Som produsent utfører vi også holdbarhetstester på de mekaniske konstruksjonene våre. På testområdet vårt er det en rekke porter som hele tiden beveger seg frem og tilbake. Med disse testene undersøker vi hvilke viktige deler som er utsatt for slitasje. Basert på den informasjonen bestemmer vi blant annet hvor ofte vedlikehold skal utføres på for eksempel styrehjulene. Så langt går vi altså for å få innsikt i hvor robuste portene våre er.

Fra holdbarhet til vindbelastning. Vi gjør alt for å garantere at portene våre er sikre. Enda finnes det faktorer som vi ikke har kontroll over. Fra det øyeblikket porten er installert, er det du som eier som er ansvarlig for vedlikeholdet og å holde porten trygg. I praksis merker vi ofte at eiere ikke er bevisste på dette. Konsekvensen er at vedlikehold bare utføres på porten når det har gått så langt at den ikke lenger fungerer. Det vil du naturligvis unngå. Vi anbefaler derfor at du får en kvalifisert ekspert til å inspisere porten minst en gang i året.

Er det lenge siden du utførte vedlikehold på porten? La oss kontrollere hvor sikker porten din er.