Lav, medium eller høy: hvor sikker er datasentralen din?

I tillegg til effektiv digital sikkerhet ønsker man selvsagt også at området rundt et datasenter er ekstremt godt beskyttet og sikkert. Datasentre er imidlertid forskjellige og krever ulik grad av sikkerhet. Jan van Putten, Key Account Manager hos Heras, diskuterer hvordan man gjøre datasentralen sin sikker fysisk fra bunnen av. Han gjør dette ved å gi tre eksempler på scenarier som er forskjellige i sikkerhetsnivå.

Hvilke sikkerhetsløsninger som passer til et datasenter, avhenger av forskjellige faktorer og spesifikke behov, for eksempel plasseringen av datasenteret og ønsket sikkerhetsnivå. Men jeg kan forestille meg at man ikke er helt sikker på hva som er mulig når det gjelder sikkerheten på det aktuelle anlegget. Derfor vil jeg vise hvilke alternativer som passer til forskjellige sikkerhetsnivåer med tre forskjellige scenarier.

Heras Sikkerhetsmodell

For å fastsette de mest egnede sikkerhetsløsningene benytter vi oss av Heras Sikkerhetsmodell [LINK]. Denne modellen kombinerer de fem mest effektive beskyttelsesstrategiene: Avgrensning, avskrekking, deteksjon, forsinkelse og kontrollert tilgang. Elementene i modellen klassifiseres etter sikkerhetsnivå. Sammen gir disse tiltakene og rådene fra ekspertene våre pålitelig sikkerhet, lag på lag, for anlegget ditt. Nedenfor er tre eksempler på scenarier der ulike tiltak blir diskutert.

  1. Lav – Sikkert gjerde med åpent utseende

For lokale og regionale datasentre som regelmessig har besøk fra potensielle kunder og besøkende, er en balanse mellom sikkerhet og utseende viktig. For gjerdet er for eksempel avgrensing med et Palissad-gjerde et alternativ. Det er estetisk tiltalende og ser vennlig ut. For økt sikkerhet kan vi utstyre gjerdet med hjelpemidler for deteksjon, for å oppdage og motvirke at noen i det hele tatt kommer seg under, gjennom eller over gjerdet. Ulike typer elstengsler kan brukes, for eksempel for å avskrekke og lokalisere potensielle inntrengere fra å bryte gjennom gjerdet..

  1. Medium – Flere former for oppdagelse

Hvis man er ansvarlig for et (internasjonalt) detalj- eller grossistdatasenter, vil kundene dine sannsynligvis ha høyere sikkerhetskrav. Tross alt overleverer de verdifull informasjon og systemer som er nødvendige for å holde organisasjonene sine i gang – til deg. I så fall er romlig deteksjon med infrarøde sensorer eller bakkedeteksjon et godt supplement til avgrensningen.

Infrarøde søyler bak portene advarer for eksempel når folk kommer inn på anlegget ditt. Gjerdedetekteringen kan rapportere nøyaktig hvor det pågår uønsket aktivitet. Slik at du vet hvor en uønsket person er før de selv vet at de er oppdaget.

For å optimalisere deteksjonen din, er det også smart å legge til et kameraobservasjonssystem for å visuelt verifisere alarmer. Vi sørger alltid for at kameraene dine er plassert slik at det ene kameraet også overvåker et annet, slik at hvis det ene kameraet svikter, er det fortsatt et bilde av den gjeldende sonen.

  1. Høy – Total integrert sikkerhet

Vil du ha den mest avanserte sikkerhetsløsningen fordi du for eksempel er ansvarlig for et stort datasenter? Da finnes det forskjellige tiltak du kan iverksette.

Først brukes alle løsninger fra sikkerhetsnivå «medium» her. Du kan også velge «krasjklassifiserte» adgangsløsninger. Dette er for eksempel barrierer som er så godt forankret med spesielle fundament, at de er i stand til å motstå kreftene av kollisjoner med kjøretøy. I tillegg er det viktig å begrense hvor lenge adgangsløsningen din er åpen, for eksempel med en hurtigport. Dette er en foldeport som – og som navnet antyder – åpnes og lukkes veldig raskt, men er like trygg som en vanlig skyveport. Til slutt er sømløs integrasjon med alarmutrykningstjenesten din, brannvernet og bygningens infrastruktur avgjørende for et høyt sikkerhetsnivå. På denne måten kan du og sikkerhetspersonalet ta vare på den generelle sikkerheten til datasenteret ditt fra en plattform.

Hva er den beste løsningen?

Avhengig av sikkerhetsbehov og sikkerhetsfaktorer, finnes det et bredt spekter av potensielle løsninger, på forskjellige nivåer, for å sikre datasenteret ditt. Vil du kontakte en ekspert med sikkerhetsspørsmålene dine? Eler trenger du skreddersydde sikkerhetsråd? Ikke nøl med å kontakte oss. Vi diskuterer gjerne hvilken løsning som passer best til ditt datasenter.

Trenger du hjelp med å bygge områdebeskyttelsen din? Registrer deg for en kostnadsfri konsultasjon med en av våre eksperter.