Hva passer ikke bedre på denne tiden av året enn å passe på å se tilbake, eller fremover, mot sommertider, grønne gressplener og gjerder rundt idrettsplasser.
På 1940-tallet hadde vi cirka 400 idrettsplasser i Sverige.
Nye idrettsplasser anlegges stadig rundt om i landet og vi kommer trolig til et betydelig høyere antall hvis vi begynner å regne på det i dag. Mats Tallkvist, som driver idrottsplats.se, har med sin brennende interesse besøkt og fotografert nærmere 400 anlegg. Først og fremst har han besøkt eldre anlegg i de sørlige delene av landet, men også idrettsplasser på andre steder der han fanger mye av det personlige preget som finnes i mange apparater og bygninger. Men også hengende rekkverk, gjerder og frodige omgivelser. Og selvsagt, ”Jeg har sett gjerdene deres på flere av idrettsplassene som jeg har besøkt”, forteller Mats. ”Nærmest her i Växjö, omtrent 500 meter fra hjemmet mitt”.
Med et tresifret antall idrettsplasser, bare medregnet kommunale ballspillbaner med grus- og kunstgress i våre storbyregioner Stockholm, Göteborg og Malmö, er det en selvfølge at utviklingen av forskjellige typer stengsel og gjerder har blitt utviklet til akkurat dette formålet. Likedan har Heras Stängsels produkt- og system-segment Sport, Idrett & Fritid økt og blitt utviklet. Selv om velprøvde og klassiske løsninger stort sett velges av flertallet, finnes det nye spennende valg. Muligheter med hensyn til både design og tilpasning, noe som er spennende å se bli utnyttet når det i dag bygges nye idrettsbaner med tilpassede ballbanegjerder og porter.
Selv i de minste detaljene skjer det utvikling. Den klare rustrøde fargen som det er umulig å ikke legge merke til i det tilstøtende bildet indikerer en dyppgalvanisert eller delvis varmgalvanisert stolpe. Den malte overflaten har delvis løsnet og består nå i stor grad av synlige rustflekker. Denne metoden for varmforsinking er et av de vanligste alternativene for korrosjonsbeskyttelse, på for eksempel gjerdestolper, og standarden innebærer ca.: 70 μm gjennomsnittstykkelse. Denne metoden gir imidlertid en relativt «sprø» overflate og kan gi mikroskopisk sprekkdannelse under fremstillingsprosessen på grunn av jern og sinklegeringer.. Ettersom det beskyttende belegget tærer på sinkoverflaten, kan slitasje og sprekker føre til et raskere rustangrep, selv om korrosjonsbeskyttelsen på andre deler av overflaten fortsatt er relativt høy.
Mange har sett fordelen med Heras unike gjerdestolper som gjennom kontinuerlig varmforsinking i henhold til Wupperman-teknikken får et beskyttende belegg med nesten 100 % homogent sinklag og optimal vedheft – og dermed betydelig mindre risiko for både sprø overflater eller risiko for sprekkdannelse, alt ettersom sinkbelegget korroderer. Se illustrasjon ved siden av.
Vi i Heras Stängsel har opp gjennom årene sponset en rekke forskjellige lokale idrettsforeninger og er glade for at vi får muligheten til å være involvert i den videre utviklingen og byggingen av eksisterende og nye anlegg, gjennom vår kunnskap om gjerder, porter og rekkverk for Sport, Idrett & Fritid.